UNIQUE SCHOOL

  • icon

UNIQUE SCHOOL

  • icon
Онлайн-урок в умовах війни: який він?

Онлайн-урок в умовах війни: який він?

Онлайн-урок в умовах війни: який він?

Кожен учитель України стикнувся із запитанням: як навчати дітей під час надзвичайних ситуацій, під час війни? Головна мета дистанційного навчання під час воєнного стану — це психологічна підтримка, спілкування, перемикання уваги дітей.

1️⃣

Візьміть за правило: більшість ваших занять мають бути орієнтовані на повторення. Так ви створите ситуацію успіху, адже учні оперуватимуть інформацією, яку вже знають.

2️⃣

Негативним оцінкам — ні; об’ємним домашнім завданням — ні. Батьки навряд чи зможуть допомагати дитині та контролювати, наскільки якісно та чи в повному обсязі виконуються завдання. Давайте розвантажимо мам і тат!

3️⃣

Не варто із самого початку давати нові теми.

4️⃣

Ставтесь до розсіяності учнів з розумінням. Як і до своєї! Бути зібраним на 100%, як до 24 лютого, може і не вийти. Це абсолютно нормально.

5️⃣

Поговоріть про почуття та емоції дітей у ці часи. Можете розповісти про базові потреби людини, про те, чому кожен з нас може почуватися так чи інакше, що робити з такими незвичними, неприємними станами.

6️⃣

Підтримуйте гігієну користування гаджетами. Наприклад, якщо у вас 4 онлайн-заняття по 30 хвилин на день разом з дітьми, зробіть усе, щоб діти під час перерви відходили від планшетів, телефонів і ПК. Для цього можете навіть вимикати конференцію, щоб ніхто в ній не засиджувався, не переписувався. У Zoom можете вимкнути мікрофони й чати. Натомість організовуйте дітям челенджі — зробити зарядку, подихати, знайти на клумбі біля дому красиву квітку та пригадати її назву.

Як дозувати навчальне навантаження?

Транслюйте дітям свій оптимізм і впевненість: «Любі учні, ми все з вами встигнемо опрацювати».

  1. Найкращий варіант — дотримуватись адекватних навчальних навантажень.
  2. Даємо мозку крок за кроком відновити можливість приймати більше навантаження.
  3. Після низки важких переживань у всіх нас пізнавальні процеси і свідомість дещо пригальмовані. Це обумовлено тим, що була і залишається загроза життю.
  4. Створюйте ситуації успіху та позитивну мотивацію.

Структура онлайн-уроку

(на прикладі початкових класів від експертки Яни Хіжінської з Unique School)

  1. Спершу варто встановити емоційний зв’язок з учнями, запитати: «Клас, як настрій, як ваші справи, що в кого нового?» Можна запитати, чи хоче хтось розповісти, що він сьогодні відчуває, що хорошого було вчора ввечері чи яка з маленьких приємностей сталася сьогодні вранці.
  2. Виділіть трохи часу на обговорення, озвучення мрій про майбутнє. Планування бодай недалекого майбутнього дає сили і наснагу як дітям, так і дорослим.
  3. Настає час для обговорення теми минулого уроку.
  4. Проведіть з учнями дихальні вправи. Запропонуйте намалювати повітрям квітку, тортик зі свічками та задмухати вогники на смаколику.
  5. І тільки тепер учитель має ознайомити дітей з основною пізнавальною частиною.
  6. Виділіть кілька хвилин на фізичні вправи та руханки — їх дуже багато на YouTube.
  7. Час для інтерактиву, обговорення, гри.
  8. Підсумки уроку.

Розмова з учнями про війну: що можна казати, а що ні?

Яна Хіжінська, яка викладає в Unique School розповідає, що в їхній школі стараються детально розповідати учням, як працює та як влаштована армія України, яку зброю використовує. У школі навіть ввели курс під назвою «Супергерої безпеки» — з нього о 9:00 починається кожен навчальний день і він адаптований до віку школярів.

— Ми не забуваємо про науковий підхід: на питання «Що ж ми зробимо з тими сотнями танків, які прийшли в нашу країну?», відповідь: «Наші війська знищать їх, ось такою зброєю. Не банкою огірків, не палицею, не шаманськими танцями — для цього є спеціальна зброя. Вона працює ось так. Саме тому ми чуємо звуки, які можуть лякати. Але нас із вами захищають, обороняють.

Ідеї для уроку «Хто захищає нашу Україну?»

  1. Захищати Батьківщину — теж професія.
  2. Кожен із нас зараз воїн і в кожного свій фронт (освітній, медичний, волонтерський). Тобі не обов’язково братися за зброю, але ти можеш допомогти.
  3. Не можна стати зрілою, відповідальною і професійною людиною без труднощів та викликів.
  4. Нічого не робити, просто сидіти і чекати, коли все скінчиться — програшна позиція. Наша сила — в єдності та взаємодопомозі.
  5. Ми маємо навчитися приборкувати свої страхи.

Ситуація успіху та як її створити під час онлайн-уроку

1️⃣

Слова підтримки і похвали: «На висоті!», «Які важливі слова ти сказав!», «Красиво сказано», «Світла голова», «Саме так», «На славу!», «Вклав душу», «Я заслухалась: яка чудова відповідь!», «Якими гарними навиками ти володієш!», «Ти вчишся швидко!»

2️⃣

Символічні сертифікати (дипломи) за активність на уроці, допомогу однокласникам, швидке виконання завдань.

3️⃣

Спільні вправи на онлайн-дошках Padlet, Jamboard, Linoit, WardWall, Flippity, SlidesMania, LearningApps, Genially та інших опанованих вами інструментах. За нестійкого інтернету ви завжди можете зайти в Classroom чи Viber-групу, дати покликання на вправу — і діти у своєму режимі зайдуть і виконають завдання.

4️⃣

Розминки — фізичні, інтелектуальні, емоційні.

5️⃣

Використання під час онлайн-уроку різних механік опитування: по колу, передавання слова, робота в групах. Zoom зараз дозволяє проводити опитування. Намагайтеся дати учням якомога більше взаємодії!

А що з домашніми завданнями?

Намагайтеся додавати креатив у звичайні домашки. Наприклад, створіть сучасну абетку, де кожній літері українського алфавіту буде присвоєно відповідник у вигляді позитивних знаків емодзі (піктограми з месенджерів). Спробуйте зашифрувати ваше ім’я мовою емодзі, використовуючи запропоновані знаки-зображення. Виходить? Запропонуйте скласти речення, провести математичні дії.

Спробуйте домашні завдання зовсім іншого типу, які називаю «Дозволь собі». Тобто, замість звичайного завдання дитина отримує картку з надписом: «Дозволь собі…» Варіанти можуть бути різні. Наприклад: «Дозволь собі пригадати щось важливе і давно забуте. Про що важливе ти міг забути? Може, про якусь сильну мрію? Може, про якийсь проєкт, який не був реалізований з різних причин? Дозволь собі пригадати. І повір: саме із цього спогаду почнеться твоя точка опори». Відповідь треба прописати.

Або ще: «Дозволь собі почути своє серце. Наше серце говорить з нами все життя! Просто ми не завжди вміємо його почути. Настав час навчитися… Слухай своє серце, чого насправді зараз хочеться. Повчись у свого серця продуктивності, працелюбності, сили, енергії, впевненості. «Найголовнішого очима не побачиш, адже бачить одне серце».

Або так: «Дозволь собі робити кращий вибір. Життя — це вибір. Як ми можемо обирати речі, так і обираємо, що сказати, що думати. Все зводиться до вибору. Вибір правильних речей, які варто цінувати, на яких можна зосередитися. Вибір правильної реакції на складну ситуацію».

Де черпати натхнення?Якими корисними сервісами користуватися?

Безкоштовні онлайн-курси для шкільного навчання та власного розвитку:

Art4kids — мистецтво для початківців.

Campster — гейміфікована онлайн-платформа з курсами мов, інтернет-маркетингу, копірайтингу, фотошопу.

Coursera — понад 5200 курсів від університетів.

Креативна практика — онлайн-платформа для освіти та кар’єри в креативних індустріях. У доступі курси «Основи дизайну», «Графічний дизайн», «UX/UI. Проєктування і дизайн інтерфейсів», «Робота з Illustrator» та інші.

Безкоштовний доступ до всіх електронних та аудіокниг на Yakaboo. Безкоштовний доступ до дитячих електронних книг від «Видавництва Старого Лева». Доступ до дитячої, нон-фікшн літератури від видавництва Vivat. Читайте бестселер від «Освіторії» — книгу «Як не збожеволіти від батьківства». За 1 гривню можна завантажити будь-яку книгу видавництва «Фоліо». Усі кошти йдуть на ЗСУ.

Застосунок Headway познайомить вас із головними ідеями нон-фікшн бестселерів. У ньому зібрані стислі перекази англійською мовою з понад тисячі нон-фікшн книг про психологію, саморозвиток, бізнес, стосунки та історію суспільства. Їх можна прочитати чи прослухати за 15 хвилин. У застосунку — понад 13 тисяч карток. Тренуйте свою англійську!

undefined

Telegram-канал «Павлуша і Ява», який створили студенти університету Карпенка-Карого. Там багато аудіоказок, які можна слухати навіть без доступу до інтернету — достатньо лише завантажити.

Шаблони з готовими вправами для групової роботи на сайті Анни-Марії Богосвятської.

Інформаційні картки про актуальні питання і проблеми з інфографікою від EdEra.

Додаток VOS. Серед інструментів — ведення щоденника, трекер настрою, афірмації, дихальні вправи, звіти про самопочуття. Українцям дають доступ до преміум-версії.

undefined

Безкоштовний застосунок Da Vinci Kids перенесе навчання в життя разом зі світом дитячих телешоу й освітніх ігор.

Додаток Meditopia для медитацій. Тут понад 250 сесій медитації з високоякісним аудіо.

Better Me — застосунок з індивідуальними програмами тренувань з танців, фітнесу, боксу, йоги, пілатесу. Є програми для вагітних, людей похилого віку і людей з інвалідністю.

Doctor Online — мобільний сервіс моніторингу здоров’я, у підтримці якого працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри, кардіологи, ендокринологи, гінекологи, невропатологи. Українці можуть отримувати консультації безкоштовно — у чаті чи за допомогою відеозв’язку.